Zijn telefoonkosten aftrekbaar als zzper?

Als zelfstandig ondernemer (zzp’er) maak je gebruik van diverse middelen om je bedrijf te runnen, waaronder je telefoon. Maar wist je dat telefoonkosten onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van de belasting? In deze blog leggen we uit hoe je telefoonkosten kunt aftrekken, welke regels en voorwaarden van toepassing zijn en hoe je dit optimaal kunt doen.

Telefoonkosten en de Belastingdienst

Telefoonkosten vallen onder zakelijke kosten, en de Belastingdienst staat toe dat je deze kosten aftrekt van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen privé- en zakelijke kosten, vooral als je dezelfde telefoon voor beide doeleinden gebruikt.

Zakelijke versus Privé Telefoonkosten

Zakelijke Telefoon

Als je een aparte telefoon en abonnement hebt voor je bedrijf, zijn de kosten hiervoor volledig aftrekbaar. Dit omvat:

 • Abonnementskosten: De maandelijkse kosten voor je telefoonabonnement.
 • Gesprekskosten: Kosten voor zakelijke gesprekken.
 • Aanschafkosten: De kosten voor de aanschaf van de telefoon, die je mogelijk over meerdere jaren moet afschrijven als het om een hoger bedrag gaat.

Privé Telefoon met Zakelijk Gebruik

Als je je privé telefoon ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, kun je een deel van de kosten aftrekken. Dit vereist echter een duidelijke scheiding tussen privé- en zakelijk gebruik. Houd hierbij de volgende richtlijnen in gedachten:

 • Gebruik een Redelijke Schatting: Bepaal welk percentage van je telefoongebruik zakelijk is en trek dat deel van de kosten af. Bijvoorbeeld, als je 50% van je telefoongebruik zakelijk is, kun je 50% van de kosten aftrekken.
 • Bewijsvoering: Houd een logboek bij van je zakelijke telefoongesprekken om je schatting te onderbouwen in geval van een belastingcontrole.

Welke Kosten Zijn Aftrekbaar?

Hier is een overzicht van de aftrekbare telefoonkosten:

 1. Abonnementskosten: De maandelijkse kosten van je telefoonabonnement. Als je een zakelijk abonnement hebt, zijn deze volledig aftrekbaar. Bij een privé abonnement moet je het zakelijke gebruik schatten.
 2. Gesprekskosten: De kosten voor zakelijke gesprekken, inclusief internationale gesprekken als deze voor zakelijke doeleinden zijn.
 3. Aanschafkosten: De kosten voor de aanschaf van een telefoon. Als de kosten hoger zijn dan € 450 (exclusief btw), moet je de telefoon over meerdere jaren afschrijven.
 4. Kosten voor Accessoires: Dit kan opladers, headsets of hoesjes omvatten, mits deze hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Administratie en Bewijsvoering

Het is cruciaal om je administratie goed op orde te hebben om in aanmerking te komen voor aftrek van telefoonkosten. Hier zijn enkele tips:

 1. Facturen Bewaren: Bewaar alle facturen en bonnetjes van je telefoon en abonnement.
 2. Logboek bijhouden: Houd een gedetailleerd logboek bij van je zakelijke gesprekken als je een privé telefoon gebruikt voor zakelijke doeleinden.
 3. Kosten Scheiden: Gebruik waar mogelijk aparte rekeningen voor privé- en zakelijke uitgaven om het overzichtelijk te houden.
 4. Boekhoudsoftware: Maak gebruik van boekhoudsoftware om je telefoonkosten eenvoudig te registreren en bij te houden.

Voorbeeld Berekening

Stel, je hebt een telefoonabonnement van € 60 per maand. Je hebt berekend dat je ongeveer 70% van je telefoongebruik zakelijk is. De maandelijkse aftrekbare kosten zijn dan 70% van € 60, wat neerkomt op € 42.

Op jaarbasis kun je dan € 42 x 12 maanden = € 504 aftrekken van je winst.

Conclusie

Ja, telefoonkosten zijn aftrekbaar als zzp’er, maar het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen privé- en zakelijk gebruik. Door zorgvuldig je telefoonkosten bij te houden en te documenteren, kun je optimaal profiteren van deze aftrekpost en je belastingdruk verlagen. Zorg ervoor dat je een nauwkeurige administratie bijhoudt en overweeg om professionele hulp in te schakelen als je vragen hebt over het aftrekken van telefoonkosten.

Door deze stappen te volgen, kun je als zzp’er niet alleen je telefoonkosten verlagen, maar ook je financiële huishouding efficiënter en overzichtelijker maken.