Kom ik als zzper in aanmerking voor huurtoeslag?

Als zelfstandig ondernemer (zzp’er) heb je te maken met wisselende inkomsten en soms onzekere financiële situaties. Huurtoeslag kan dan een welkome ondersteuning zijn om je woonlasten te verlagen. Maar kom je als zzp’er in aanmerking voor huurtoeslag? In deze blog leggen we uit wat huurtoeslag is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je deze toeslag kunt aanvragen.

Wat is Huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid om mensen met een lager inkomen te helpen bij het betalen van hun huur. De toeslag is bedoeld om de huurkosten draaglijker te maken en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen, de huurprijs en je vermogen.

Voorwaarden voor Huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. Leeftijd: Je bent 18 jaar of ouder.
 2. Inkomen en Vermogen: Je inkomen en vermogen moeten binnen bepaalde grenzen vallen. Voor zzp’ers kan dit complexer zijn vanwege wisselende inkomsten.
 3. Hoogte van de Huur: De huur mag niet te hoog zijn. De maximale huurgrenzen worden jaarlijks vastgesteld en variëren afhankelijk van je leeftijd en huishoudsamenstelling.
 4. Woonruimte: De woning moet een zelfstandige woonruimte zijn met een eigen toegangsdeur, keuken en toilet.
 5. Inschrijven bij de Gemeente: Je moet ingeschreven staan op het adres waarvoor je huurtoeslag aanvraagt.

Inkomsten als ZZP’er

Als zzp’er kan je inkomen variëren, wat invloed heeft op je recht op huurtoeslag. De Belastingdienst kijkt naar je toetsingsinkomen, dat is het verzamelinkomen van jou en je eventuele toeslagpartner. Het toetsingsinkomen is een schatting van je jaarinkomen en omvat je winst uit onderneming minus aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Berekening van het Toetsingsinkomen

Voor zzp’ers is het belangrijk om een realistische schatting te maken van het toetsingsinkomen om te bepalen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Hierbij tel je de volgende elementen op:

 1. Winst uit onderneming: Je netto-inkomen na aftrek van zakelijke kosten.
 2. Aftrekposten: Zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Maximale Inkomen en Huurgrenzen

De maximale inkomens- en huurgrenzen veranderen jaarlijks. Voor 2024 gelden bijvoorbeeld de volgende grenzen:

 • Maximaal toetsingsinkomen: Het exacte bedrag hangt af van je huishoudsituatie, maar als indicatie mag je toetsingsinkomen niet hoger zijn dan ongeveer € 31.747 voor alleenstaanden en € 40.349 voor partners.
 • Maximale huurgrens: Voor alleenstaanden en huishoudens zonder kinderen ligt de grens rond de € 808,06 per maand. Voor huishoudens met kinderen kan dit iets hoger liggen.

Aanvragen van Huurtoeslag

Stap 1: Bereken je Toetsingsinkomen

Maak een realistische schatting van je toetsingsinkomen voor het komende jaar. Gebruik hiervoor je verwachte winst en aftrekposten.

Stap 2: Controleer de Huurgrenzen

Zorg ervoor dat je huur binnen de maximale grenzen valt die voor jouw situatie gelden.

Stap 3: Verzamel Benodigde Documenten

Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals je huurcontract en je laatste aangifte inkomstenbelasting.

Stap 4: Vraag Huurtoeslag Aan

Log in op Mijn Toeslagen met je DigiD en vul de aanvraag in. Geef hierbij je geschatte toetsingsinkomen op en dien alle benodigde gegevens in.

Tips voor een Succesvolle Aanvraag

 1. Wees Realistisch met je Inkomsten: Schat je inkomen niet te laag in, want bij grote afwijkingen kan de Belastingdienst de toeslag terugvorderen.
 2. Houd je Inkomsten Bij: Houd je inkomsten en uitgaven goed bij, zodat je snel kunt reageren op veranderingen in je financiële situatie.
 3. Wijzigingen Doorgeven: Geef veranderingen in je inkomen, huurprijs of persoonlijke situatie direct door aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je toeslag moet terugbetalen.

Conclusie

Als zzp’er kun je zeker in aanmerking komen voor huurtoeslag, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Het is belangrijk om je toetsingsinkomen nauwkeurig te schatten en veranderingen tijdig door te geven. Huurtoeslag kan een waardevolle financiële ondersteuning zijn, vooral in tijden van wisselende inkomsten. Door zorgvuldig je administratie bij te houden en een realistische aanvraag in te dienen, kun je optimaal profiteren van deze toeslag en je woonlasten verlagen.