Parttime
Drenthe
Geplaatst 3 maanden geleden

Vacature kenmerken

Categorie

SDG16, SDG3, SDG9

Startdatum

01-08-2024

Aantal uur per week

16 uur p/w

Einddatum

01-06-2025

Standplaats

Hoogeveen

Deadline

31-07-2024

Uurtarief

Geen max uurtarief

Sector

Project- en Programmamanagement, Zorg en Welzijn



Op dit moment werken de Drentse gemeenten samen voor de uitvoering van de Jeugdwet en ten aanzien van een aantal andere gemeentelijke taken binnen het sociaal domein (beschermd wonen, WMO) via twee inkoopregio’s en binnen de JHRD (beleid).

O.a. vanwege het wetsvoorstel “verbetering bereikbaarheid jeugdhulp” en de bijbehorende AMvB regiovorming, hebben de Drentse colleges ingestemd met een proces dat moet leiden tot één gemeenschappelijke regeling voor minimaal[1] de jeugdhulptaak die regionaal moet worden uitgevoerd.

Vraagstelling
Om het genoemde proces om tot het instellen van een gemeenschappelijke regeling te kunnen overgaan, te begeleiden, zijn de Drentse gemeenten op zoek naar een ervaren projectleider voor 16 uur in de week (periode 1 september 2024 – 1 juli 2025).

Opdracht
De projectleider wordt eindverantwoordelijk voor een proces dat moet leiden tot een door de afzonderlijke gemeenteraden vast te stellen regeling rondom de regionale samenwerking op het terrein van minimaal jeugdhulp.

De opdracht bestaat uit een aantal fasen:

  • Uitwerken van een gedetailleerde projectaanpak (uiterlijk 1 oktober 2024 besproken in de ambtskring en in het ABO jeugd van 16 oktober vastgesteld);

  • Vaststellen van taken en activiteiten die in ieder geval en die mogelijk aan een niet vrijblijvende samenwerkingsorganisatie voor minimaal jeugdhulp worden c.a. kunnen worden opgedragen (uiterlijk 1 december besproken in de ambtskring);

    • Belangrijk is om hierbij de bestaande taken die door het PMT Zuid Drenthe, de NMD-samenwerking en de JHRD worden uitgevoerd te betrekken;

    • Belangrijk is dat rekening wordt gehouden met relevante landelijke en regionale ontwikkelingen zoals de invulling van de AMvB zorgvormen, de voorkeursvariant van de GR die rondom de in te stellen regionale veiligheidsteams (Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming) landelijk wordt vastgesteld in het najaar van 2024 en zoals de discussie over de te kiezen governance voor de GGD Drenthe (en dan met name t.a.v. Veilig Thuis Drenthe).



  • Verkenning van draagvlak en voors- en tegens van de drie mogelijke vormen van niet vrijblijvende samenwerking; een verkenning die resulteert in een concreet voorstel over de voorkeursvariant (uiterlijk 1 april 2025 besproken in de ambtskring);

  • Concrete voorstellen aan de afzonderlijke colleges en aan de afzonderlijke gemeenteraden van alle Drentse gemeenten, die voorzien zijn van een uitgewerkte en gedragen gemeenschappelijke regeling voor minimaal jeugdhulp.


Relevante aspecten
Voor het in te richten proces is het belangrijk dat er een passende informatie- en communicatielijn wordt ingevuld richting de afzonderlijke gemeenten.

De rol van de betrokken gemeenteraden is groot als het om het instellen van een gemeenschappelijke regeling gaat. Zij moeten nadrukkelijk worden meegenomen in het proces. Dat kan uiteraard alleen via de colleges van de betrokken gemeenten. Een goede en transparante verhouding met de wethouders jeugd (en mogelijk andere portefeuillehouders binnen het sociaal domein) en de gemeentesecretarissen is voorwaardelijk.

Een belangrijke notie is dat er nog geen voorkeur is uitgesproken over één van de mogelijke varianten voor een niet vrijblijvende gemeenschappelijke regeling. Ook is het over te dragen takenpakket niet vastgesteld noch is verkend hoe de “overblijvende” taken die nu belegd zijn bij de beide inkoopregio’s, na het instellen van een GR voor minimaal jeugdhulp, worden belegd. Of dat lokaal, sub-regionaal of regionaal gaat gebeuren dient te worden verkend.

Die laatstgenoemde verkenning is niet de verantwoordelijkheid voor de aan te trekken projectleider en de betrokkenen binnen de projectstructuur, maar heeft wel impact op de in te vullen opdracht.

Omdat er nog geen voorkeur is voor een variant wordt een open mind verwacht van de projectleider: alle varianten moeten op hun merites worden beoordeeld en gedegen worden verkend en vergeleken.

Competenties
Analytisch
Flexibel
Proces en netwerkmanagement
Communicatief vaardig
Stakeholdermanagement
Politieke sensitiviteit
Organisatiebewustzijn
Innovatief denken


Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 13. Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.

Benodigd aantal professionals
1.

CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.

Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op variabele momenten en dagen; afhankelijk van planning en beschikbaarheid gesprekspartners; een dag per week wordt een vaste werkdag; de andere acht uren worden flexibel ingezet.
Is hybride werken mogelijk:  ja

Planning
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland in de week van 5 t/m 9 augustus 2024. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen zo snel mogelijk bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Eisen



  • Aantoonbare werkervaring met het opzetten, uitwerken en qua communicatie begeleiden van gemeenschappelijke regelingen voor intergemeentelijke samenwerking;

  • Een afgeronde opleiding op minimaal wo niveau;

  • Minimaal 16 uur per week beschikbaar gedurende de volledige projectperiode van 1 september 2024 tot 1 juli 2025;


Wensen



  • Aantoonbare kennis van de relevante aspecten (juridisch, organisatorisch, financieel en formeel) die spelen bij het inrichten van een gemeenschappelijke regeling tussen gemeenten;

  • Aantoonbare werkervaring met effectief stakeholder management, in de samenwerking met gemeenteraden, wethouders en gemeentesecretarissen (zet dit duidelijk in het cv).

  • Aantoonbare werkervaring met het leiden van regionale samenwerkingsprojecten binnen het sociaal domein;

  • Aantoonbare werkervaring met projectmanagement binnen een netwerkstructuur;


Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te kijken of er een match is. Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met Eelco Grunenberg op +31 6 43 499 088 of via info@sdginterim.nl

Online solliciteren

Een geldig e-mailadres is verplicht.
Een geldig telefoonnummer is verplicht.

Ons team

Ons team staat dagelijks voor je klaar ter ondersteuning.

Niek Ros

Accountmanager

+31 6 57 48 86 15

Sofie van Rooijen

Recruiter

+31 6 13 97 02 98

Eelco Grunenberg

Accountmanager

+31 6 43 49 90 88

Hoe werkt het?

1. Keuze Opdracht

Zoek jouw droomopdracht op onze site en klik op reageren.

2. Voorbereiding

Samen zorgen we ervoor dat de motivatie en CV aansluiten bij de opdracht.

3. Gesprek

Indien gewenst kunnen we helpen bij het voorbereiden van het gesprek.

4. Uitslag

Van de opdrachtgever horen we of de opdracht aan je gegund is.