Parttime
Zuid-Holland
Geplaatst 3 maanden geleden

Vacature kenmerken

Categorie

SDG13, SDG7, SDG9

Startdatum

06-08-2024

Aantal uur per week

0 uur p/w

Einddatum

06-08-2024

Standplaats

Den Haag

Deadline

05-08-2024

Uurtarief

Geen max uurtarief

Sector

Energie, Overheid, Project- en Programmamanagement



Team RES en Elektriciteit als onderdeel van het programma Energietransitie

Het team van procesmanagers en ondersteuning werkt vanuit het team RES (Regionale Energie Strategieën) en Elektriciteit waarin naast wind- ook aan zonne-energie wordt gewerkt. Organisatorisch valt dit team in het domein Economie en Energie binnen het programma Energietransitie. Binnen het team werken jullie nauw samen met de programmamanager, de coördinator RES, de programmasecretaris en de drie RES[1]accounthouders van de betreffende RES-regio's. Daarnaast zijn met name de coördinator en collega’s van windenergie bij deze opdracht betrokken.

Omschrijving van de opdracht

Voor deze opdracht zijn we op zoek naar procesbegeleider en een ondersteuner tbv de werkzaamheden van de procesbegeleider. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt in de 2e helft van 2024 en begin 2025. Het aantal uren voor de opdracht schatten wij in op 32 uur per maand voor de procesbegeleider en 16 uur per maand voor de ondersteuner.

Inleiding

Gedeputeerde Staten hebben op 23 april 2024 de Routekaart RES voor elektriciteit vastgesteld. Hiermee geeft het provinciebestuur inzicht hoe het Zuid-Hollandse regio’s gaat helpen om schone en betaalbare elektriciteit in eigen buurt op te wekken. De RES[1]regio’s lopen achter in het halen van de doelstelling. Soms ligt het aan de provincie dat de RES-regio’s niet verder kunnen. In de Routekaart spreekt de provincie af dat ze meer op de voorgrond gaat treden om de eindstreep in 2030 te halen. Daarom gaat ze de regio’s helpen om zo snel mogelijk van zoekgebieden naar concrete zoeklocaties voor windenergie te komen.

De provincie gaat een windverkenning doen voor drie regio’s die achterlopen bij doelbereik en waar nog geen regiospecifieke afspraken gemaakt zijn, om te kijken waar windmolens geplaatst zouden kunnen worden.

Op basis van deze windverkenning en het gesprek daarover in de regio's kan het provinciale omgevingsbeleid worden herzien. De Routekaart zet hiervoor een duidelijke tijdlijn neer.

Doel van de verkenning is om het komende half jaar zoeklocaties voor windenergie te identificeren in RES Drechtsteden, RES Holland Rijnland en RES Midden-Holland en deze op tijd tot besluiten leidt bij de gemeenten in de RES-regio’s, zodat de zoeklocaties meegenomen kunnen worden in het OER/planMER van het Omgevingsbeleid. Het heeft nadrukkelijk de voorkeur dat de keuze van de zoeklocaties in samenwerking met de verschillende gemeenten in de RES-regio’s tot stand komen. Maar het is ook mogelijk dat de provincie zonder de steun van de gemeenten de zoeklocaties verder gaat onderzoeken, als blijkt dat de RES-regio achterloopt in het halen van het bod en geen concrete plannen heeft om dat bod in 2030 te halen. Het is goed om hierbij te realiseren dat er ook na 2030 nog een opgave ligt voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit.

Naast een inhoudelijk spoor van een verkenning naar de ruimtelijk-technische mogelijkheden van windenergie en naar de inpassing vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit, zal er ook een proces moeten worden vormgegeven om op tijd met de RES[1]regio’s en de individuele partijen daarbinnen tot een gedragen besluit te komen over de locaties voor windenergie die een plek moeten krijgen in het Omgevingsbeleid van de provincie. Het inhoudelijke spoor is grotendeels al gestart.

Binnen het huidige RES-team van de provincie is op dit moment onvoldoende capaciteit beschikbaar om het proces met de RES-regio's en de individuele partijen vorm te geven

en uit te voeren. De uitvraag is er gericht om deze taak in te vullen. We hebben behoefte aan een procesbegeleider (32 u per maand) en een junior/ondersteuner (16 uur per maand).

De opdracht

De opdracht omvat een verkenning om zoeklocaties windenergie te identificeren in RES Drechtsteden, RES Holland Rijnland en RES Midden-Holland die tot besluiten leidt bij de gemeenten in de RES-regio’s zodat de zoeklocaties meegenomen kunnen worden in het OER/plan MER van het Omgevingsbeleid. Daarnaast omvat de opdracht het begeleidenen uitrollen van het processpoor om te zorgen dat de gesprekken in de RES-regio’s en individuele gemeenten op de juiste manier en op het juiste moment gevoerd worden.

De juiste manier heeft betrekking op de wijze waarop een RES-regio of individuele gemeente nu al werkt aan de vertaling van zoekgebieden naar zoeklocaties. In een aantal gemeenten wordt middels een participatietraject dit gesprek met inwoners en raad al gevoerd. Andere gemeenten vinden het lastig om dit gesprek te voeren en kan de Routekaart RES helpen. Weer andere gemeenten zijn tegen windenergie en hebben politiek-bestuurlijk geen ruimte om dit gesprek te starten. Logisch dat de manier waarop het gesprek plaatsvindt, per partij verschilt.

Het juiste moment heeft ermee te maken dat er een moment is waarop je een duidelijke uitspraak wil van een RES-regio of individuele gemeente over welke zoeklocaties een plek krijgen in het Omgevingsbeleid van de provincie, wie het participatietraject gaat organiseren, of de gemeente mede-bevoegd gezag wordt van de plan-MER-procedure, etc.

Het processpoor kenmerkt zich door een grote mate van maatwerk en flexibiliteit. Gesprekken zullen plaatvinden op alle ambtelijke en bestuurlijke niveaus. Er is daarnaast een sterke wisselwerking met het inhoudelijke spoor.Procesbegeleiding is nodig om te koment tot keuzes voor zoeklocaties voor windenergie.

Het heeft de voorkeur om tot zoeklocaties voor windenergie te komen die op steun van de gemeenten kunnen rekenen. Dit gaat niet vanzelf, zeker niet in de gemeenten die nog geen stappen hebben gezet hiervoor sinds de vaststelling van de RES 1.0 in het voorjaar van 2021. Per RES-regio zal in meer of mindere mate een proces opgezet moeten worden om dit gesprek te faciliteren.

Werkzaamheden

- Sturing op het proces om tot zoeklocaties wind te komen in nauwe samenwerking met de interne RES-accounthouders en de externe RES-trekkers;

- Afstemming met interne en externe stakeholders;

- Toewerken naar afspraken met gemeenten en RES-regio's over participatie;

- Toewerken naar bestuurlijke besluitvorming bij de verschillende stakeholders over de afspraken en de windlocaties

Eisen



  • Aantoonbare ervaring met politiek-bestuurlijke processen;

  • Affiniteit met beleidsontwikkeling en -advisering in een transitieproces;

  • De aangeboden persoon in de afgelopen drie maanden niet werkzaam is geweest voor de genoemde RES-regio’s. Dit vanwege transparantie over rollen en belangenafweging.

  • Beschikbaarheid:
    De aangeboden kandidaat is gedurende de periode van augustus/september 2024 tot 1 mei 2026 beschikbaar voor 8 uren per week voor de procesbegeleider en is flexibel inzetbaar en 4 uren per week voor de ondersteuner. De kandidaten moeten z.s.m. kunnen starten, of in onderling overleg op een ander te bepalen datum.

  • Voltooide HBO of universitaire (Bsc/Msc)opleiding;

  • Kennis van en werkervaring met overheidsprocessen rond de fysieke leefomgeving;

  • Minimaal 3 jaar werkervaring in een proces begeleidende rol;


Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op om te kijken of er een match is. Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met Eelco Grunenberg op +31 6 43 499 088 of via info@sdginterim.nl

Online solliciteren

Een geldig e-mailadres is verplicht.
Een geldig telefoonnummer is verplicht.

Ons team

Ons team staat dagelijks voor je klaar ter ondersteuning.

Niek Ros

Accountmanager

+31 6 57 48 86 15

Sofie van Rooijen

Recruiter

+31 6 13 97 02 98

Eelco Grunenberg

Accountmanager

+31 6 43 49 90 88

Hoe werkt het?

1. Keuze Opdracht

Zoek jouw droomopdracht op onze site en klik op reageren.

2. Voorbereiding

Samen zorgen we ervoor dat de motivatie en CV aansluiten bij de opdracht.

3. Gesprek

Indien gewenst kunnen we helpen bij het voorbereiden van het gesprek.

4. Uitslag

Van de opdrachtgever horen we of de opdracht aan je gegund is.